9233 Lipót, Rákóczi u. 42-44. • Tel./Fax: +36 96 674 042
info@orchideahotel.hu

Futura Élményközpont

 

Négy épületszinten a négy őselem – Víz, Föld, Levegő, Tűz - titkai. Átélni - Kutatni - Játszani: 3 600 m2-es épületben. 2 000 m2-es kiállítótérben, a 300 éves egykori gabonaraktár falai között feltárni a természet varázslatait. Sok izgalom, rejtély, számos válasz, rengeteg tudnivaló, több mint 50 bemutató eszköz, több mint szórakozás. A természet tisztelt, csodált, nem értett, vagy éppen félelmetesnek vélt törvényszerűségei együtt, egyetlen épületben, testközelben. Izgalmas tanórák, maradandó ismeretekkel – kortól függetlenül.

A Víz szintje

A FUTURA földszintje olyan természeti jelenségeket mutat meg 20 m2-en, amelyekért valójában a Földet kellene körbekerülnünk. Hegyek, folyóvölgyek, tavak, hajózó csatornák és a tenger is elénk tárul, de nemcsak szép tájképként, hanem élő, lüktető, öntörvényű, nem ritkán kérlelhetetlen természeti erőként.

Játék a vízzel – Ezen a terepasztalon a vízterek távirányítású hajómodellekkel szabadon átjárhatók: a cunami-generátor például veszélytelenül, de megdöbbentően érzékelteti, hogyan alakul ki és mire képes a földrengéseket kísérő szökőár.

Hová lettek a Bermuda háromszögben a legénységükkel együtt nyomtalanul eltűnt hajók? A FUTURA-ban választ kaphatunk, ha megfigyeljük a mélytengeri vulkántevékenységet!

A Szigetköz változatos élővilágát akvaterrárium rendszer mutatja be, melynek medencéiben a gyors folyású, lomhább, állóvizű és mocsári élővilág különböző fajai láthatók. A rejtett, vízmosta üregekbe, fatörzsekbe a Dunakutató batiszkáfban, kamerarendszer segítségével egy képzeletbeli kapitány kalauzol el, így az elbújó folyami rákok és halak közvetlen közelről élőben megtekinthetők.

A Föld szintje

A kiállítási elemek látványosan szemléltetik az energia-megmaradásra, a gravitációra és a tehetetlenségi erőre vonatkozó legfontosabb fizikai törvényeket.

A Taposó labirintus az egyensúlyozási képességről ad számot, a fizikai terhelés eloszlását pedig a Fakírágy mutatja be, ahol 3 955 szögön fekve szerezhetünk magunknak pihentető perceket.

A látogatók földrengést generálhatnak, építhetnek házat és tesztelhetik, vajon kibírna-e az építmény egy ilyen természeti katasztrófát.

A Hullámgenerátor a hullámmozgás jelenségét mutatja be. Zsombékokon végighaladva kipróbálható, vajon tudunk-e közlekedni ingatag felületen?

Alternatív üzemanyaggal működő járművek építésére is van lehetőség. Az így összeszerelt napelemes vagy üzemanyagcellás autómodellekkel versenyezni is lehet.

Betekinthetünk a világ egyik legerősebb állatának otthonába. A levélvágó hangyák Dél-Amerika trópusi erdőinek lakói. A Hangyavárban igazi levélvágó hangyák futkároznak fel és alá 50 méter hosszan, bemutatva egy igazi szuperorganizmus életét.

A Levegő szintje

A levegő birodalmában a szél természetformáló munkáját a Homoksivatag mutatja be, ahol homokdombok vándorolnak és homoklavinák születnek percről percre.

A hangok varázsa – a Suttogó tükör 30 méteres távolságból is hallhatóvá teszi a közelről is alig érzékelhető hangokat. Az óriás orgona különleges hangszer, melynek billentyűi igazi orgonasípokat szólaltatnak meg.

Fizika óra feleltetés nélkül és izgalmasan: Jákob létrája a nagyfeszültségű távvezetékek kisülését mutatja be. Villámokat szórhatunk, ha kipróbáljuk Nikola Tesla híres transzformátorát. Életszerű körülmények között próbálhatják ki a repülővezetést a látogatók. A Boeing 737-es pilótafülkéje olyan, mint bármelyik menetrend szerinti járaté.

A Tűz szintje

A tetőtérben vannak hozzánk legközelebb a csillagok és az égbolt. Hol is lennének másutt a csillagászattal kapcsolatos eszközök? A mobil planetárium virtuális űrutazásra hív a csillagok birodalmába. Egyszerre tizenöten gyönyörködhetnek az éjszakai ég mesés képeiben.

A Mini Space World 40 m2-en az űrkutatást modellezi, Dr. Pacher Tibor fizikus tervei alapján készült. A terepasztalon a történelmi Holdra szállás helyszíne, jelenlegi kísérleti leszállóhelyek és a jövő tervezett holdbázisai jelennek meg valósághű, interaktív formában.

A híres Camera obscura segítségével a fényképezés folyamatát kísérhetjük figyelemmel. A Napteleszkóppal nyomon követhetjük a legfrissebb Naptevékenységeket is.

Lézerfegyverrel a Földre érkező meteor és űrszemét darabokra vadászhatunk.

FUTURA

A FUTURA 100 személy befogadására alkalmas, Simonyi Károly fizikus, mérnök-tanárról elnevezett auditóriuma kiváló színtér science show-k, előadások számára. Az élményközpont különleges helyszíne lehet konferenciáknak, céges rendezvényeknek, születésnapi partiknak is. A 107 m2-es időszaki kiállítótér kínálkozik egyéb rendezvények megtartására, de a régi pince, vagy akár az élményközpont egyes szintjei is bérbe vehetők egyedi megállapodás alapján.

Nyitva tartás: naponta 10.00-18.00 óra

Web: www.futuramoson.hu

 

Képek
Futura Élményközpont
Orchidea Hotel**** Lipót
9233 Lipót, Rákóczi u. 42-44.
Tel./Fax: +36 96 674 042
GPS: 47.860815, 17.463065
info@orchideahotel.hu
www.orchideahotel.hu
Copyright (c) Orchidea Hotel - wellness és családbarát hotel, Szigetköz szívében Lipóton. Minden jog fenntartva.