9233 Lipót, Rákóczi u. 42-44. • Tel./Fax: +36 96 674 042
info@orchideahotel.hu

Szigetköz

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága várja a természetkedvelő turistákat.

A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Duna-ágakat, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval érkezőknek. A Duna-ágak mellett több, jó fogást ígérő, telepített kavicsbánya-tó teszi Szigetközt igazi horgászparadicsommá. Kedvelt a térség lovas iskolái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsikázás. Dunakilitin kilenclyukú golfpálya várja a golf szerelmeseit. Szigetköz gazdag vadállományban, őz, szarvas, vaddisznó elejtése kecsegteti a térségbe érkező vadászokat.

A Duna menti nemzetközi kerékpárút része a Szigetközön átvezető szakasz, mely mellett a töltés és a kisforgalmú mellékutak is alkalmasak kerékpározásra.

Dunakilitin található dr. Batthyányi Strattmann László kastélya, mely jelenleg általános iskolaként működik. A falu határában megtekinthető a Dunakiliti Duzzasztómű, területén kemping működik.

A Duna a Szigetköz felső harmadában sok ágra szakadva szigetek sokaságát építette. A nagyobb szigetekre települtek a falvak, három ilyen kis falu egyesüléséből jött létre Dunasziget. A település határában lenyűgöző szépségű ártéri erdők, Duna-ágak találhatók.

Halászi központjában két oromfalas paraszt barokk ház fölé emelkedik nagy, nagy barokk stílusú temploma, melynek freskóit Maulbretsch tanítványai festették. A Mosoni-Duna partján elterülő szabadidőparkban, a kellemes strandon pihenési és csónakázási lehetőség kínálkozik.
Lipót turisztikai vonzerejét a termál- és strandfürdője jelenti, melyet a 2200 m-ről feltörő 64 oC-os vizű hőforrás táplál. A fürdő közelében, szép környezetben vízparti kemping található. A Darnózselire vezető úton a vadgesztenyesor védett természeti érték.

Hédervár a Héderváry-család birtoka volt. A falu ékessége a háromszintes, három saroktornyú kastély. A Héderváry-család temetkezési helye a XIII. században épített Boldogasszony-kápolna. A kertjében álló 14 méter magas és 170 cm átmérőjű kocsányos tölgyfát a néphit Árpád fájának tartja, korát a tudósok 700 évre becsülik.

Ásványráró a Duna közelsége miatt gyakran vált az árvizek áldozatává. A külvilágtól gyakorta elzárt falu lakossága az ősi szigetközi mesterségeket űzte, mint a napjainkra elfelejtett aranymosást. A település határában az 1700-as években emelt kálvária található.

Képek
Szigetköz
Szigetköz
Szigetköz
Orchidea Hotel**** Lipót
9233 Lipót, Rákóczi u. 42-44.
Tel./Fax: +36 96 674 042
GPS: 47.860815, 17.463065
info@orchideahotel.hu
www.orchideahotel.hu
Copyright (c) Orchidea Hotel - wellness és családbarát hotel, Szigetköz szívében Lipóton. Minden jog fenntartva.